Kertépítés - Örökzöldek téli gondozása

Örökzöldek téli gondozása

Növénytelepítés

Örökzöldek téli gondozása

2014. febr. 04.

Lombhullató növényeink késő ősszel ledobják lombjukat, a vegetatív működésük nagyon lelassul. Gyakorlatilag nem párologtatnak, nem fotoszintetizálnak, a fagyos időszakot komolyabb stressz nélkül vészelik át. Ezekkel a kerti dísznövényeinkkel gyakorlatilag nem sok teendőnk van. A fagyérzékenyeket betakarjuk lombbal, zsákkal, esetleg az ágaikat össze kötjük, nehogy a ráfagyó hó, jég súlya alatt letörjenek.

Az örökzöldekre azonban kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Bár élettani folyamataik szintén lelassulnak, de nem állnak le. A zöld részeiken párologtatnak, az ehhez szükséges vizet a talajból veszik fel.
Száraz téli időszakban, mint a mostani december és január is volt előfordulhat, hogy locsolni kell növényeinket. Különösen igaz ez a friss telepítésű, és a fiatal növényekre. Ezeknek a gyökerei még nem szőtték át mélyen a talajt, ahol a szárazabb időszakban is elegendő a nedvesség.
Fokozottan igaz ez olyankor, amikor a talaj felső rétege átfagyott. Fagyott földből az örökzöldek nem tudnak vizet felvenni. Ilyenkor pár verőfényes, vagy szeles nap alatt ki tudnak száradni.
Még veszélyesebb a helyzet, ha növényünk kaspóban, ládában vészeli át a telet. Ezek a növénytartók sokkal kitettebbek az időjárás viszontagságainak. Minden oldalról éri a fagy, ezért sokkal hamarabb átfagy az ebben lévő növények földlabdája, mint szabadföldi társaiké. Ezeket minden esetben védett helyre kell tenni, a cserepet be kell takarni lombbal, forgáccsal.
Idősebb, mélyebben gyökerező, fagytűrő növényeknél a hó-, és jégtörések elkerülésére kell odafigyelni. Az örökzöldeknek télen is nagy a lombfelületük, a ráfagyó csapadék súlyát sokszor nem tudja elviselni az ágrendszer. ilyenkor fordulhat elő, hogy akár évtizedes tuják, hamisciprusok, borókák lombjának fele tőből letörik. S bár ez ritkán jár a növény pusztulásával, a szépségén esett csorbát nagyon lassan, talán sosem heveri ki.
Eredményesen óvhatjuk meg növényeinket, ha még a tél beállta előtt összekötjük a lombjukat, vagy kifejezetten erre a célra kapható zsákot húzunk rá. Ezek a takarók nem zárják le légmentesen a növényt, nem füllednek be, nem kell tartanunk a gombás betegségektől sem.

 
powered by: Horizont Informatika